הקיץ הוא העונה החמה של החרקים והמזיקים שמגיעים לבתים, מביאים איתם מחלות ומעוררים גועל באופן כללי. כמו יתר החרקים, התיקנים יכולים לחדור לארונות ולהטיל שם צואה או להביא איתם אלינו הביתה חיידקים משאריות המזון שאכלו בפחי האשפה. כיצד ניתן לנסות למנוע את הגעתם של התיקנים לבתים? מה ההבדל בין תיקן גרמני לתיקן אמריקני? ומה לעשות אם גילינו תיקנים אצלנו בבית?
עוד בנושא:
מי אתה, תיקן?
סוגי התיקנים הנפוצים בישראל הם התיקן האמריקני והתיקן הגרמני. יגאל רחימי, מנהל חברת באג-מן, הפועלת בהדברה ללקוחות פרטיים וטיפול קבוע בבתי עסק, אומר כי התיקן האמריקני הוא הנפוץ ביותר בישראל. "הוא מגיע מהביוב וחודר אל הבתים דרך החלונות ופתחי הניקוז", הוא הסביר. לעומתו, התיקן הגרמני "נפוץ יותר במסעדות, אך מתחיל להופיע גם בבתים. תיקנים אלו הם תיקנים קטנים יותר מחבריהם האמריקנים והם מגיעים דרך קרטונים לתוך הבתים", הוא הוסיף.
"התיקנים הגרמנים אוהבים מקומות חמים, כך שניתן למצוא אותם בעיקר ליד המנוע של המקרר, מאחורי מכשירי חשמל כמו מטהר מים וכדומה", הסביר רחימי. הבעיה הגדולה של התיקן הגרמני היא קצב ההתרבות המסחרר שלהם. "התיקנים הגרמנים מתרבים כל חודש וחצי ובקיץ אפילו בקצב מהיר יותר. מדובר ב-40 תיקנים בכל ביצה שנקבת התיקן מטילה כל חודש וחצי. הם גם עמידים יותר מהתיקן האמריקני", מפרט רחימי. בעקבות עמידותם הרבה, מדבירים תיקן זה באמצעות ג'לים ופרומונים מיוחדים, מלבד הריסוס.
מניעה נבונה
המניעה היעילה ביותר היא חסימה של דרכי גישה פיזיות והימנעות מהשארת שאריות מזון או
אריזות פתוחות. "נסו לשמור על פתחי ניקוז אטומים", ממליץ רחימי. התיקנים גרים באזורים לחים וחמימים בעלי טחב, כך שכדאי להקפיד לבדוק אם אין בבית רטיבויות בארונות הסמוכים לכיורים.
לבעלי בתים פרטיים, יש לאטום את בורות הביוב ובמיוחד חורי ביוב שלא נעשה בהם שימוש. אם יש חשד שהתיקנים עומדים להגיע, ניתן לשים פקק על פתח הניקוז בתום השימוש בחדר האמבטיה.
הדברה - מתי, איך וכמה
אם נתקלתם בתיקן אחד פה ושם, ניתן לרסס עצמאית באמצעות אחד ממגוון החומרים הנמכרים בחנויות. חשוב לפעול על פי הוראות היצרן כדי לא לסכן את בריאות בני המשפחה.
הדברת התיקנים נעשית באמצעות חומרי הדברה ייעודיים הפוגעים במערכת הרבייה של התיקנים ומובילים למותם. "בבתים פרטיים", מסביר רחימי, "כדאי מאוד לפתוח פעם בשנה את מערכת הביוב ולהדביר נגד תיקנים". בנוסף, מדגיש רחימי, כי "חשוב מאוד לפזר חומר הדברה על אדני החלונות, על מנת שהתיקן לא יחדור לבית דרכם".
"בבתי קומות", ממשיך רחימי, "אם בבניין לא נעשתה הדברה כללית, מומלץ מאוד להזמן פעם בשנה הדברה, משום שמחזור החיים של התיקנים הוא בין 8 חודשים לשנה". חומרי ההדברה, מבטיח רחימי, הם הרבה פחות רעילים מבעבר. "לחומרים באישור משרד הבריאות אין ריח, בני משפחה צריכים לצאת מהבית לשעתיים בלבד ולחזור ללא חשש".
בן ציון אליה, מנהל ציוס המדביר, אמר כי "אם שמעתם על מכות של חרקים ומזיקים
אצל השכנים, מומלץ להקדים תרופה למכה ולהזמין חברת הדברה מקצועית, משום שמקקים נודדים ומתרבים. כך שאם השכנים קיבלו ביקור, יש סיכוי רב שהם יגיעו גם אליכם".
בתוך הבית יש לרסס בארון שמתחת לכיורים, משום שהם לחים ורטובים ולכן מהווים מיקום מועדף על התיקנים. גם ארונות חשמל צריכים לקבל טיפול משום שהתיקנים משתחלים לתעלות החשמל ומשם אל הבית. בריסוס של ארון חשמל יש לנקוט במשנה זהירות על מנת לא לקצר או להזיק לחשמל.
על מה להקפיד
לפני הריסוס יש לאחסן או להסתיר מזון ומשטחים עליהם יש מזון. לאחר הריסוס יש
לאוורר היטב את האזורים המרוססים ולהקפיד לרחוץ שולחנות וכיורים במים ובסבון
כשמזמינים מדביר, הדבר החשוב ביותר הוא לוודא שיש לו רישיון מדביר בתוקף עם היתר של המשרד להגנת הסביבה. בקשו מהמדביר שלכם להציג תעודת רישוי בתוקף לפני תחילת העבודה. בנוסף כשמדובר במדביר, המלצות וחוות דעת הן מרכיב חיוני, כך שבעל מקצוע עם המלצה שווה תמיד הרבה יותר. זכרו כי מדביר ללא רישיון עלול להשתמש בחומרים מסוכנים.


